tablice-sortiranje

slobfil-css

Izjava za medije 29. ožujka 2010.

Sutra u 15:30 pred HNK-om započinje studentska protestna akcija "Stop školarine - SVEučilište SVIMA" u organizaciji studenata PMF-a, FFZG-a, Fakulteta političkih znanosti i Ekonomskog fakulteta. Akcija se događa skoro godinu dana od početka prvih blokada na hrvatskim fakultetima i odgovor je na Vladinu inertnost i "politiku odgađanja" čiji je rezultat i nedavna, u najmanju ruku nejasna, odluka o "besplatnom studiju za brucoše", a prema svemu sudeći, i uvođenje naplaćivanja školarina na diplomskim studijima. Još jednom se obraćamo hrvatskoj javnosti povodom sutrašnjeg prosvjeda i spomenute odluke Vlade RH.


U posljednje dvije godine studenti su organizirali niz prosvjeda i akcija. U dva navrata, to je kulminiralo i blokadama niza fakultetâ. Svrha tih akcija bila je uvijek ista: suprotstaviti se sve dubljoj komercijalizaciji visokog obrazovanja i prešutnom uvođenju dohodovnog cenzusa putem školarina. Oboje predstavlja oblik napada na pravo na obrazovanje, a time nužno i napad na ideal socijalne jednakosti.

Mediji i političke elite, dežurne perjanice liberalne demokracije i birokratski proroci novih "europskih standarda" u napadima koje zajedno orkestriraju prepoznaju samo nužne korake k društvenoj modernizaciji. U njihovoj specifičnoj viziji poželjnog "modernog" društva socijalna prava predstavljaju tek zastarjele privilegije i iracionalan trošak. Stoga ih je nužno što prije ukloniti s puta - u ime "izvrsnosti" i neupitne dobronamjernosti zakonâ tržišta. U takvoj jednadžbi prava postaju privilegijem pobjednika – manjine dovoljno bogate, sposobne i moćne da sjedne na vrh socijaldarvinističke priramide. Matematička racionalnost državnog budžeta ne dozvoljava drugačiji oblik društvene racionalnosti.

Ova vrsta logike, međutim, prešućuje dvostruko unutarnje proturječje. Prvo, oni koje će objektivna ograničenja budžeta lišiti prava na pristup visokom obrazovanju djeca su iste one većine koja budžet poreznim davanjima i puni. Drugo, otežavanje pristupa visokom obrazovanju većini stoji u opreci čak i s uskom vizijom društvenog napretka koju prizivaju tehnokrati kada govore o “društvu znanja“.

Akcijama koje smo dosad sproveli javno smo dali do znanja da odbijamo tu logiku i njezine destruktivne socijalne posljedice. Ne odustajemo od stečenog povijesnog minimuma socijalne jednakosti! U sferi visokog obrazovanja, to se prevodi u jasan zahtjev: u potpunosti javno financirano visokoškolsko obrazovanje!

S istim tim zahtjevom, u utorak 30. ožujka 2010. u 15:30 ispred HNK održat će se protestna akcija "Stop školarine - SVEučilište SVIMA" u organizaciji studenata PMF-a, Filozofskog, Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti, uz podršku studenata drugih fakulteta u Zagrebu i Hrvatskoj.

Kontekst i neposredni povod: prije nekoliko dana Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku prema kojoj studenti koji ove godine upisuju prvu godinu preddiplomskog studija neće plaćati školarinu. Javnosti je predstavljena kao ispunjenje studentskog zahtjeva za besplatnim obrazovanjem.

Ipak, vladina odluka daleko je od ispunjenja studentskog zahtjeva. Njome nije obuhvaćen najveći broj studenata koji će i dalje biti prisiljeni plaćati studiranje. To su svi studenti viših godina preddiplomskog studija, studenti postdiplomskih studija i izvanredni studenti, a po svemu sudeći od ove godine pridružit će im se i studenti diplomskih studija. Rektori hrvatskih sveučilišta već otvoreno javno objavljuju da će zbog nedostatka sredstava studenti sljedeće godine vjerojatno plaćati diplomske studije (podsjetimo se, školarine za diplomske studije koje je dosad pokrivala Vlada zbog studentskog pritiska penju se na nekim fakultetima i na iznose od preko 9000 kuna).

Medijskim prikazima nasuprot, Vladina odluka ne osigurava besplatno obrazovanje čak ni brucošima. Kriterij zamaskiran konceptom "izvrsnosti" ne znači ništa drugo, nego da će većina studenata prve godine plaćati svoje školovanje po linearnom modelu ili plaćanjem ECTS-bodova.

Hoće li se brucoše financijski penalizirati po ECTS-bodu čija cijena neće biti zakonski regulirana, ili, još gore, hoće li se financijski penalizirati sve studente prve godine čiji prosjek ne bude izvrstan, ostaje i dalje nepoznanica. Ni model studiranja još uvijek nije poznat, iako nas od upisa dijeli svega nekoliko mjeseci.

Unatoč zaklinjanju mjerodavnih struktura u pravednost još uvijek mutnog i nedefiniranog koncepta "izvrsnosti", očito je posrijedi samo još jedna varijanta modela po kojemu će većina studenata i dalje plaćati za studij, i to isključivo zbog nedostatka političke volje za ulaganje u visoko obrazovanje.

Fiskalna logika ne može biti jasnija: država je ove godine srezala proračun sveučilištima za čak 5%. Sveučilišta će dakle, umjesto da zatraže više novca od Vlade, razliku pokriti naplaćivanjem sve većih školarina studentima.

Posljedice takve politike Vlade ove godine najjasnije se ogledaju na Prirodoslovno-matematičkom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tako je Fakultetsko vijeće Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, na kojemu je Ministarstvo dosad pokrivalo troškove za 80% studenata, ove godine odlučio naplatiti školarine svim studentima.

Na Ekonomskom fakultetu, pored činjenice da na preddiplomskom studiju već sada samo 10% studenata studira uz potporu Ministarstva, ove su godine drastično smanjene kvote za upis na diplomske studije. Takva se praksa uvodi i na Fakultetu političkih znanosti.

Velik broj studenata koji su završili preddiplomski studij neće moći nastaviti školovanje na diplomskom studiju jer za njih nisu predviđena mjesta. Drugim riječima, bit će prisiljeni prekinuti školovanje i pristati na status jeftine radne snage, obzirom da se diploma prvostupnika ne prepoznaje kao visoka stručna sprema i zapravo ima zanemarivu tržišnu vrijednost.

Ovim protestom, koji predstavlja samo jednu u nizu budućih masovnijih akcija, potvrđujemo da ne odustajemo od obrane prava na obrazovanje. Pravo koje nije u jednakoj mjeri dostupno svima, prestaje biti pravom. Uvođenje financijskih pragova oblik je njihova prešutnog ukidanja. Tko to prihvati bez pogovora i otpora odustao je od jednakosti.

Sve kojima je to previsoka cijena pozivamo da nam se pridruže u utorak u 15:30 ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

40 komentara

Moramo poći od toga da novac kojeg hrvatski građani danas ulažu u visoko obrazovanje ne daje dovoljno dobar rezultat, ne stvara stručnjake koji bi povratno proizveli jednako ili više društvenog dobra. Sveučilišta moraju ozbiljno preispitati svoj rad, srezati luksuz i besmislice, tada bi našla da s postojećim sredstvima iz državnog proračuna mogu sasvim uredno obavljati svoju funkciju. Studenti kojima država plaća studij moraju odgovornije prihvatiti tu činjenicu umjesto da razmišljaju individualistički, a na diplomu gledaju kao na statusni dokument koji će im sam po sebi osigurati dobro plaćen posao i puno slobodnog vremena. Meni je stalo do socijalne jednakosti ali sada, u ovom trenutku, dok su sveučilišta tako loša iz organizacijskih a ne financijskih razloga, i dok ekonomija pada 5-6% na godišnjoj razini, želim da se proračunska sredstva za visoko obrazovanje također smanjuju. Iako je dobra ideja onako apstraktno općenito, zahtjev za besplatnim školstvom iz tog razloga (trenutno) ne podržavam.

"U potpunosti javno financirano visokoškolsko obrazovanje" i svo slično financiranje (ostala obarazovanja uključujući od jaslice i starije ljude, društveni stanovi, umjetnost, kultura, čak ljetovanja i putovanja ...)

na svaku plaćenu kunu štede približno bar 10 kuna, dok se društvo kroz desetljeće - dva ne preorjentira.

U vašoj inicijativi, logično je, to ne možete znati jer nemate iskustva i jer ste previše pod uticajem uvjerenja da su samo intersesi kapitala kroz nedemokratčni neoliberalizam i birokratizam uzroci problema.

A u toj smjesi su kod nas veća osnova puno beskrajnije neostaljinističko samo upravljanje, suprotnost samoupravljanja, koje u kontinuitetu, ne libeći se sustavnih eliminacija svega na putu, i žive i mrtve materija, osvaja i prisvaja sve, izuzimajući iz svih životnih tokova. Tzv. kapital u Hrvatskoj još ne ulaže niti plaća niti 10 % onoga što uzima, troši ... i još samo službeno prijavljuje ogromna dugovanja. Gdje su im novci i kapital ? A od veleimperijalnih rezidencija, preko još imperijalnijijih troškova na lovišta i akademske nekretnine (kampusi u Rijeci i Splitu, ogromni kompleks Brodarskog instituta koji služi za sitni šverc i slično ....), do beskrajnih vila i vikendica, sve na društveni i tuđi račun, nagomilano razmjerno 10 x više nego igdje u svijetu se i dalje gomila i gomila.

Samo vaša blokada nastave prošlog proljeća je spasila izravno cca 15 mlrd kuna trošenja u to i desetke mlrd neizravno te eksploziju patologije pred otvaranje tzv. krize, koja nije kriza nego pravo otvaranje pitanja osnova i svih poslovanja nakon vječnosti, veliki obrat za bolju budućnost.

Novca ne samo ima, samo pohapanih javnih depozita je preko 400 mlrd kuna, i još se sve puno bolje odvija i obrće ako se troši na obrazovanje i ostalo. I novac koji tako ode na zajebanciju se vrati bar pola i ima neke koristi u znaju i iskustvu. Svaka kuna koja ode na patologiju samo upravljanja vuče za sobom eskalaciju štete od 100 kuna.

Dajte se udostojite i počnite razmatrati stvarne osnove društva u kojem živite, u kojem je 90 % toga što drži preko 80 % svega plod čiste hapačine i sustavne patologioje koja to prati.

Ujedno to morate početi jer 20 % društva ne može i nema više motiva nositi se samo sa svim tim i sve to. Zadnji su trenuci. Ne mora se, ali ako se neće sada vrlo brzo ili odmah će se svi suočiti sa puno gorima. I obrnuto, svaka mala pažnja na to se iznimno isplati, više nego bilo kakva ulaganja i znanja.

Meni je stalo do socijalne jednakosti ali sada, u ovom trenutku, dok su sveučilišta tako loša iz organizacijskih a ne financijskih razloga, i dok ekonomija pada 5-6% na godišnjoj razini, želim da se proračunska sredstva za visoko obrazovanje također smanjuju.

ima li perverznije logike?

vama ljudima očito nije jasno da obrazovanje nije nešto što samo možeš tako isključit na par godinica bez dugoročnih posljedica i da je cijeli obrazovni sustav već u krizi, a biser ovdje bi baš zbog toga smanjivao ... mislim stvarno. i ovo 'meni je stalo do socijalne jednakosti, ali sljedeći tjedan' - znači nije ti stalo do socijalne jednakosti, nego ti je stalo do neke bolesne operacije, sumanute ideje gdje smanjiš sredstva cijelom sustavu jer ga se loše vodi, kako bi se pitaj boga kojom logikom oporavio. bo-le-sno.

da znam da se na prosvjedu nece vikati 'besplatno skolstvo', dosla bih i ja.
ovako, sta cu tamo.
nisam za besplatno skolstvo, ali sam za transparentnost i javni razgovor o novom Zakonu.
to sve pada u drugi plan.
o tome ponesto znaju ljudi koji citaju (zaista citaju) ovaj blog i koji su, barem malo, za to i zainteresirani.
ali, jeftina i svima razumljiva parola, uz isticanje pridjeva 'besplatno', povuce ljude koji rijetko kad razmisljaju sto (i tko) stoji iz povika.
dosla bih, kao i na sve studentske prosvjede, ali ekipa iz ksff-a jednostavno je predebilna za moj pogled na svijet.
pozdrav i sretno.

"ekipa iz ksff-a"? LOL

a nego tko?? LOL

a nego tko?? LOL

Slažem se - a nego tko?

znači ne ideš na prosvjed na kojem će se prema svemu sudeći skupit dosta ljudi sa više fakulteta zbog, koliko? deset, dvadeset, trideset, tebi antipatičnih ljudi? :S

Da, upravo tako!

Anonimno 29/3/10 13:46
A što ti hoćeš, novac na lijepe oči, novac bez programa restrukturiranja, novac kao stečeno pravo bez obzira na realitet? Bolesnom operacijom nazivaš sasvim opravdan zahtjev da sveučilište najprije preustroji svoje poslovanje kako bi bilo jeftinije i učinkovitije, pa tek zatim traži novac za svoj razvoj. Studenti očekuju od države da preustroji sebe kako bi pronašla novac kojeg bi dala sveučilištima kojima ne pada na pamet preustrojavati se. Glupost.

Prvo, dostupnost obrazovanja svima nema veze s preustrojem sveučilišta.
Drugo, potpuno je sumanuta pretpostavka da plaćanje fakulteta ima veze s time što tobože dobrohotna država ne želi dat pare fakultetima "kojima ne pada na pamet preustrojavati se". No trebalo bi ipak nešto literature o komercijalizaciji obrazovanja pročitat.
Treće, potpuno je nerealno misliti da loša situacija s visokim obrazovanjem u više vidova nema nikakve veze s komercijalizacijom.
Četvrto, poslovanje? Učinkovitije? Jeftinije? Govorimo li mi o sveučilištu ili o Konzumu?

poslovanje sveucilista ne moze postat jeftinije nego sto je trenutno jer bi to znacilo ukidanje mnogih sastavnica sveucilista. a zasto? e pa zato jer je obrazovanje skupo!!! a da je skupo pokazuje i reforma koja se DOGADA, a ide (izmedu ostalog) prema tome da studenti u potpunosti sami financiraju svoje obrazovanje. a zasto? pa zato jer je obrazovanje skupo a drzava nema novca kojim bi financirala sveucilista jer mora financirat svoju neucinkovitu birokraciju, birokraciju EU, NATO, a i glasove svojih biraca.
radi se o principu ili odabiru prioriteta. u situaciji u kojoj su financijska sredstva ogranicena treba odluciti koji su to segmenti (ili resori) koji ne smiju ostati bez novaca - pametnom i vise nego dosta!

'Ajmo blokirat'...sve blokirat' u pičku mater.

Jeblo vas prepucavanje. Da vas jeblo.

Malo razmatranje osnovnih činjenica i logika o visokom obrazovanju.

1. Šta tko zastupa
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/61472/Ako-studenti-misle-raditi-kazaliste-neka-ga-rade.html

Ni ministar ni rektor ni bilo tko od onih koji odlučuju pa ni većina onih kojih raspravljaju još nisu iskusili niti išta znaju o stvarnom plaćanju, zarađivanju i povezanom, obzirom da su sve dobili besplatno na račun društva i još k tome nisu podmirili ni pola obveza (uz bespravne gradnje, poreza na crne poslove ...) niti išta platili i snosili bilo kakve posljedice nedopuštenih partijskih i sličnih aktivnosti.
Društvo nikada nije ozbiljno raspravilo a još manje odlušilo hoće li visoko obrazovanje ovako ili onako. Ni maršal ni general ni građanin presjednik, još manje ostali, nisu ni od koga dobili ovlaštenje a odlučuju. Samo su uzurpirali i gomilaju dugove i krimene tih uzurpacija.
U 2010. godini sve su to neke vrste jadnici, obzirom na dosadašnji prilično uzaludno potrošeni život te još više obzirom na glavo i druge boljke koje im slijede (probleme nadimanja, oddimanja, spuštanja iz svemirskih visina o tvrdo tlo bez pripreme i upravljanja ..).

2. Novačano stanje društva i države

Vanjski dug država, javni dug - Hrvatska 6 mlrd EUR-a, Slovenija 12,5 ....
Sredstva Hrvatske narodne banke - 6 mlrd EUR-a
Oročeni depoziti na bankama - Hrvatska 50 mlrd EUR-a
Približni crni novac vani i doma - bar kao depoziti
Zakonski dugovi onih koji imaju novac na osnovi nezakonitog neplaćanja, hapanja i sličnog - najmanje 300 mlrd EUR-a, od čega najviše nekretnine i novac

3. Troškovi

3.1. Nestvarna i nezakonita povećanja cijena i isplata u visokom obrazovanju najmanje 3 mlrd kuna godišnje, najviše gradnje i nekretnine te nerdovne tzv. stručne i znanstveno-nastvane usluge (najviše građevinrai, ekonomisti, pravnici a neizradvno i politolozi ...).

3.2. Udio navodnih akademskih elita u troškovima kao pod 3.1. na nivo društva i države - približno 30 mlrd kuna godišnje

3.3. Troškovi potpuno besplatnog i potpuno javnog visokog obrazovanja, razlika toga u odnosu na sadašnje - manje od 1,5 mlrd kuna godišnje

3.4. Troškovi besplatnog ljetovanja, međunarodnih razmjena i suradnji, putovanja - do 1,5 mlrd kuna

3.5. Koliko se vraća društvu od troškova:
od troškova pod 3.1. i 3.2. društvu se vraća godšnje 1 % mrtvih i 2 % ranjenih ljudi, 50 mlrd kuna novčane štete i razna patologija i zagađenje duha i okoliša
od troškova pod 3.54. i 3.5. društvu se vraća godišnje bar trećina novaca (1 mlrd kuna), puno iskustva i znanja a naročito boljeg poznavanja društva i zemlje kao i inozemstva, što se u drugom vidu vrati bar koliko je uloženo. Zbog toga zemlje kao Hrvatska, npr. Danska, i kada minucizno štede, na raznim pozicijama stimuliraju te aktivnosti i troškove.

4. Korelacija troškova - svakih 10 mlrd potrošenih u dugu uobičajenu patologiju pod 3.1. i 3.2. donosi novu patologiju, nešto kao okorjelim alkoholičarima doza za pola dana.
Svaka pak 1 mlrd kuna izuzeta iz toga i uložena u bilo šta što nije patologija spašava više mlrd kuna jer višestrukim zbunjivanjem"pijanaca" i "pijanki" smanjuje zagađenja i troškove.

4. Zaključak - novca ima i viška. Svaka uložena kuna u stvarno visoko obrazovanje, pa ma kakvo ono bilo, se višestruko isplati i bitno povoljno utiče na društvene procese.

sve informacije koje imam govore o tome da se od iduće godine plaćaju diplomski studij! idemo sutra! biće svašta!!!

U gornjem komentaru

Ispravak pod 2. Sredstva Hrvatske narodne banke - 12 mlrd EUR-a (a ne 6)

Dodatak 5. Osnova za razmatranje

Sve osnovne bolnice u Zagrebu i drugdje, željeznice, luke i razno, više od 80 % svega uključujući znanje, su naslijeđe od generacija prije II svjetskog rata. Preko 99,99 % svega je naslijeđe koje su stvorili i svim generacijama koje dolaze i gostima ostavili oni koji nisu oniu koji sada drže sve i odlučuju, koji participiraju najviše 0,01 % a duguju preko 40 % svega i uzurpiraju više od 80 % svega i koji su u ukupnom bankrotu.

Nema više nikakvog razloga da se takvima obraća kao nekima nadležnim za ovakva i druga opća i pitanja na duge staze a još manje da im se bilo šta dokazuje. Oni su konačno pod presijom, koja će trajati dugo, da sve pokazuju i dokazuju i pokušavaju popraviti svoju poziciju. Nema više mogućnosti kontinuiteta dosadašnjih privremenih pomutnji.

Mislim da je preseljenje mjesta prosvjeda s vlastitog fakulteta na javni centar grada dobra stvar i jedina koja mozda nesto i ucini (osim da se mozda blokira ministarstvo ili nesto slicno). Skroz sam protiv blokade, ali ovo treba podrzati, jer stvarno je bezobrazno u ovim nasim uvjetima i s ovakvom (ne)kvalitetom studija od ljudi za iste one sadrzaje koji su prije koju godinu bili besplatni sada uzimati novce. Osim toga, ideja da idemo prema tome da obrazovani sloj drustva cini jedino 10% elite je neprihvatljiva.

Ali je 7 posto obrazovanih prihvatljivo. Pedeset godina borbe nam je ovo dala, jos 20 nam je dala ono sto vidite u Konzumu, a sutra ce nam dati kurac u usta. :-) get real ljudi i ponavljajte sa mnom: sve je govno ja sam kurac. sve je govno ja sam kurac :-)
A ti filozofe sto sebe nazivas realnoscu ODJEBI

Prvo, dostupnost obrazovanja svima nema veze s preustrojem sveučilišta.

Naravno da ima. Pa SVE ima veze sa SVIME, upoznat si valjda s takvim ingenioznim razmišljanjem svojih plemenskih kolega. Što se mene tiče veza je sljedeća: ne želim da se kroz proračun financira dostupnost sveučilištu koje ne valja jer ne vidim tko bi osim sveučilišnih lopova, loših studenata i anarhokomunjara od toga imao ikakve koristi.

No trebalo bi ipak nešto literature o komercijalizaciji obrazovanja pročitat.

Misliš marksističke literature? Meni je to glupo čitati, nerelevantno i dosadno. A jesam, nije da nisam. Uredno pročitam svaki isprdak kojeg stavite na blog, ako baš želiš znati, naravno ako baš nije pretjerano dosadan nakon prvog odlomka.

Treće, potpuno je nerealno misliti da loša situacija s visokim obrazovanjem u više vidova nema nikakve veze s komercijalizacijom.

Slažem se, ne sporim. Neka veza mora postojati, jer SVE je povezano. Pa tako i ovo. Potpuno je nerealno misliti drugačije.

Četvrto, poslovanje? Učinkovitije? Jeftinije? Govorimo li mi o sveučilištu ili o Konzumu?

Govorimo o sveučilištu, takvom koje funkcionira barem malo bolje nego ovo za koje biste bahato htjeli da se usred ekonomske krize povećaju izdvajanja iz državnog proračuna.

jer stvarno je bezobrazno u ovim nasim uvjetima i s ovakvom (ne)kvalitetom studija od ljudi za iste one sadrzaje koji su prije koju godinu bili besplatni sada uzimati novce.

Ali ne prosvjeduje se u vezi toga.
Prosvjeduje se za potpuno besplatno visoko školstvo na svim razinama i ako nisi za to, nemoj doći.

btw index forum veli da je na popustu isusova krv s kriza u konzumu. litar krvi 3.99.
Jooj ne smijem to propustiti iako sam zadnji put vidio papirnatu novcanicu u petak.

slobodni bonovi za konzum, a ne komercijalizacija trgovine. Jer hrana nije roba.

drzava nema novca kojim bi financirala sveucilista jer mora financirat svoju neucinkovitu birokraciju, birokraciju EU, NATO, a i glasove svojih biraca.

A sveučilište je svih ovih godina uspješno izbjeglo stvaranje nepotrebne birokracije, prostora za korupciju i razvojnih lutanja isplativih samo za odabrane pojedince na upravljačkim položajima i njihovu svitu???

radi se o principu ili odabiru prioriteta. u situaciji u kojoj su financijska sredstva ogranicena treba odluciti koji su to segmenti (ili resori) koji ne smiju ostati bez novaca - pametnom i vise nego dosta!

Ovdje govorimo o tome da novaca već sada ima, ima ga unutar postojećih proračunskih izdvajanja za visoko školstvo i znanost, samo je pitanje na što ga se i kako troši. Studenti će danas na ulici tražiti da Vlada poveća izdvajanja za takav sustav koji ne daje rezultate koje bi trebao. Kakva je to logika?!!! Financirati sustav u kojem Đikić ne može postati član HAZU (ma koliko mi tip bio antipatičan), sustav u kojem su programi zastarjeli, kvote neusklađene, a konačni proizvod - visokoobrazovni stručnjaci - loše kvalitete i neupotrebljivi.

@Anonimno 01:25

Dok "plenumaši" dođu do tog načina razmišljanja umjesto lovalovalova, proći će još par godina, blokada, prosvjeda i na kraju će se kvaliteta polako početi poboljšavati ali ne zbog studenata već zbog drugih interesa...

btw index forum veli da je na popustu isusova krv s kriza u konzumu. litar krvi 3.99.
Jooj ne smijem to propustiti iako sam zadnji put vidio papirnatu novcanicu u petak.

slobodni bonovi za konzum, a ne komercijalizacija trgovine. Jer hrana nije roba.


Ne besplatni bonovi nego eksproprijacija.

jeste vi pametni sa filozofskog,tko još studira besplatno

jeste vi pametni sa filozofskog,tko još studira besplatno

Slovenija, Austrija, Njemačka (veći dio), Češka, Poljska, Finska, Švedska, Škotska, Cipar, Grčka...

Slovenija, Austrija, Njemačka (veći dio), Češka, Poljska, Finska, Švedska, Škotska, Cipar, Grčka...

A jeste našli zemlje za usporedbu....Još samo fali Burkina Faso i Tanzanija.

Evo koje bi vam zemlje trebale biti uzor:

* TOP 500 svjetskih sveučlišta

Brojke su nedvosmislene: najbolja sveučilišta su u Americi i Britaniji, i to skoro sva odreda privatna. Hrvatska, ako želi postati konkurentna na tržištu znanja, mora reformirati visoko školstvo u tom smjeru. Socijalistički programi pod ispraznim parolama o tzv. "besplatnom školstvu" su samo korak nazad.

dajte alternativni program, predavanja i sl. to je studiranje

@Anonimno 30/3/10 13:44

pa medu ovih top 100 svj sveucilista ima svedana, pa neki norvezani, pa njemci. ma, stvarno svasta. to mora da je neka stamparska greska. vidis ti kak ti bijelosvjetski ljudi nemaju pojma sta rade. ili si stavila/o link za krivu stranicu? aha, sad sam skuzila. joj, kak sam blesava. ustvari trebam zazmirit svaki put kada na popisu vidim zemlju koja nije britanija ili amerika.

@Anonimno 30/3/10 13:44

Zeznuta je stvar vaganje između kretanja prema privatnom il prema državnog školstvu. Zahtjeva puno vecu raspravu od jednoznačnog piskaranja po blogu.

Al čisto ovako na načelnoj razini, jel znaš kolike su školarine na nekima od tih top 10 fakulteta (molija bi bez spominjanja da svako može si pribavit stipendiju) i po cemu se uopce ta sveučilišta rangiraju (ima tamo pod metodologijom)? Jel misliš da je ok štedit od rođenja diteta da ga upišeš na neki "elitni" fakultet i kod obrazovanja se vodit načelom koliko para toliko muzike?

Vidiš na šta liče u nas privatni fakulteti (čast izuzetcima). U skladu s tim, malo se spustit na zemlju i temu o tome kako je privatno visokoškolsko obrazovanje efikasnije i kvalitetnije bi tribali ostavit za neka nam bolja vremena.

Brojke su nedvosmislene: najbolja sveučilišta su u Americi i Britaniji, i to skoro sva odreda privatna. Hrvatska, ako želi postati konkurentna na tržištu znanja, mora reformirati visoko školstvo u tom smjeru. Socijalistički programi pod ispraznim parolama o tzv. "besplatnom školstvu" su samo korak nazad.

Pa američki privatni fakulteti i jesu dobri (doduše zato i koštaju 30 000 dolara godišnje pa ko može neka izvoli), ali mi smo u Hrvatskoj. Pogledaj malo naše smijurije od VERN-ova, ZŠEM-ova i sličnih smijurija na kojima plaćene diplome dobivaju mali buržujčići i tajkunski sinčići pa ćeš malo teže govorit o prednostima privatnih fakulteta. Isto vrijedi i za naše privatne srednje škole.

pa medu ovih top 100 svj sveucilista ima svedana, pa neki norvezani, pa njemci. ma, stvarno svasta. to mora da je neka stamparska greska. vidis ti kak ti bijelosvjetski ljudi nemaju pojma sta rade. ili si stavila/o link za krivu stranicu? aha, sad sam skuzila. joj, kak sam blesava. ustvari trebam zazmirit svaki put kada na popisu vidim zemlju koja nije britanija ili amerika.

Pa ne kažem da nema, ali raspodjela istraživanja i inovacija je eksponencijalna, pa su tako top 20 sveučilišta zaslužna za 60-70% svog korisnog svjetskog akademskog outputa, a ostalima ostaju samo mrvice. Prvih 20 imaju i budžet ujedno kao i sljedećih 200.

S druge strane, ako generaliziraš na temelju obične statistike, privatnih sveuličišta je na toj listi znatno više od državnih (barem na početku), a državni koji i su nekim čudom zalutali su tu redovno zbog svoje izuzetne masovnosti kojom nadomještaju znatno nižu produktivnost i kvalitetu akademskih kadrova.

Pogledaj malo naše smijurije od VERN-ova, ZŠEM-ova i sličnih smijurija na kojima plaćene diplome dobivaju mali buržujčići i tajkunski sinčići pa ćeš malo teže govorit o prednostima privatnih fakulteta.

VERN i ZŠEM nisu fakulteti već veleučilišta/visoke škole. U Hrvatskoj su privatni fakulteti zakonom zabranjeni i lopovska država ima monopol na licenciranje budućih akademskih kadrova. Ne do bog da bi se taj u lukrativni biznis uključilo slobodno tržište.

Što se tiče kvalitete studenata VERN-a - znam ih nekoliko i vjeruj mi nisu ništa gluplji od studenata EFZG-a. Iako ima i tamo mnogo raznoraznog izmeta što veliš. No nastavni materijali koje imaju su vrhunski.

VERN i ZŠEM nisu fakulteti već veleučilišta/visoke škole. U Hrvatskoj su privatni fakulteti zakonom zabranjeni i lopovska država ima monopol na licenciranje budućih akademskih kadrova. Ne do bog da bi se taj u lukrativni biznis uključilo slobodno tržište.

Što se tiče kvalitete studenata VERN-a - znam ih nekoliko i vjeruj mi nisu ništa gluplji od studenata EFZG-a. Iako ima i tamo mnogo raznoraznog izmeta što veliš. No nastavni materijali koje imaju su vrhunski.


je je prejebeni su to faksevi, tj. čak ni nisu faksevi. zato su i tolko cijenjeni, moš mislit.

platiš i dobiješ diplomu.

"... dežurne perjanice liberalne demokracije i birokratski proroci novih "europskih standarda" u napadima koje zajedno orkestriraju prepoznaju samo nužne korake k društvenoj modernizaciji. U njihovoj specifičnoj viziji poželjnog "modernog" društva socijalna prava predstavljaju tek zastarjele privilegije i iracionalan trošak..."

Ne znam tko je ovo pisao, ali ako nije prepisano iz nekog govora Vladjimra Iljica Lenjinocke, onda je autor zaista zrtva rodjenja na krivom mjestu i u krivo vrijeme.
Ovo je idealno za nepobjedivi CCCP u 1954. godini.
Odlicno je btw. to prepoznavanje liberalnih zlocinaca.Ja im recimo zamjeram sto nisu potamanili pozatvarali u koncentracione logore svoj ideoloske, rasne ili nacionalne neprijatelje.
Taj primat su do danas zadrzali socijalisti.
Oni njemacki sa nacionalnim ili ruski sa internacionalnim pedigreom.
Pozdravljam ovom prilikom nase pogrbljene, posjedjele ili moguce i celave, ali mlad duhom ispiratore punjenja glava studentima kumrovacke demagogije.
Ti ce zaista do 65 godine odraditi svoje avangardne uloge.I to volonterski...
Tako se moze kad su se stambeni kvadrati vec privatizirali, a apanaze i sjedenja u raznim od zlog kapitalizma financiranim NGO institucijama se upravo kapitaliziraju.
Sve uz parolu:
Vama Marx, nama kapital!

Poljoprivrednik 1/4/10 22:19  

Dodjite djeco 157.000 hektara zapustenih polja place za vasim entuzijazmom i elanom.

G-news,
"Tako se moze kad su se stambeni kvadrati vec privatizirali, a apanaze i sjedenja u raznim od zlog kapitalizma financiranim NGO institucijama se upravo kapitaliziraju.
Sve uz parolu:
Vama Marx, nama kapital!"

Ključni su trenuci za sudbinu same partije, dugog poretka.i vječnoj avangardnoj ulozi najšireg vodstva (po Šuvaru s kraja sedamdesetih vodstvo je činilo preko 50 % članova društva), posve nenadano i neočekivano se je ukazala prilika za završni konačni skok i ekstazu.

Uvjerenje da tu netko radi i upravlja nekim kapitalom te uz pomoć korupcije širi poslovanje je dragocijeno za tu završnicu.

Kada za koji dan i vrapci uvide da je to istina, samo takva da nitko od tih blefera nikada nije uložio ni platio ni 1 kunu dok je samo posluživanje i samo upravljanje jedina teorija i praksa, taj trenutak će se se okončati kulturna revolucija i doći do obrata. Dio će izvršiti konačni skok u čistu ekstazu a dio će se ipak vratiti po plijen i ostalo. Svi će biti sretni i zadovoljni jer će se sve odviti potpuno u skladu sa duljim putovanjima te bez daljnjih opterećenja.

Da su svi bili uključeni i znali najdublje tajne poslovanja odavno bi bilo kao Bijafra, kod Pol Pota, Zimbabave Mugabe i u druge približne situacije najveće avangardnosti i uspješnosti. Zato je bitno da određena povjerenja i uvjerenja izdrže još samo malo, do konačnog skoka, koji obećavaju svi (i Čačić i Vesna Pusić i Jadranka Kosor i Šuker i Linić i ..., a Mesić i sotali su to i osigurali).

Lijek za blefere ce skoro stici.Pilule antiblefim od proizvodjaca MMF-Medikamenten G.m.b.h, se uzimaju za ublazavanje posljedica jos neuvedenih a jedino mogucih visokih poreza na beton. ( m2 nekretnina)
Tako da HNS-ova ( skracenica od krcma "Kod lepog Hennessya")armirano-betonska strategija razvoja razvodnjava od Remetinca, preko Londonskih skola za neke studentkinje pa do madjarskih gulas gulaga.
Manji je problem sto ce se cijena m2 svesti na realnih 800€/m2, a veci sto ce se kao jamstvo za nase omiljene kredite banke zadovoljiti priznavanjem 1/3 tog iznosa kod kreditiranja.
Hoce li vatrogasni kamioni biti dovoljni za gasenje iznenadjene uspaljene gomile?


I nitko nema snage
da odagna propadanje
i nitko i ne pokusava
da bude vise od hladne zelatine
koja laprda medju krajnostima
kao rijetko govno
dok svi tvoji
besprizorni usrecitelji
i samozvani stovaoci onog
sto ne razumiju

I svi tvoji placeni nitkovi
dousnici i sjecikese
i svi tvoji mutavi
urlatori zvucnih titula
hrabro spletkare zasticeni
lopovskim kodeksom
koji stiti vjernike od zarazenih
a svaku duhovitost
uvijek i na vrijeme
efikasno lijece u samom zacetku

Pa kakvo ime da ti damo
gospodjice od tri pedlja
krivo srastanje gospodine
krivo srastanje
kao kad bogate prose za miraz

A talon nose ruzni i opaki
s necuvenom moci
da tjeraju sto zazele
mnogo ih je i strasno galame
obicno razbiju sva ogledala
na koja naidju
da ne ostane ni
pomen na ljepotu

Objavi komentar


Prostor za komentare služi omogućavanju plodne i konstruktivne rasprave o objavljenim člancima. Komentari se zbog toga moderiraju te će se brisati komentari nevezani uz raspravu (spam), namjerno poticanje rasprave samo da bi se raspravljalo, odnosno postanje komentara u svrhu disrupcije civilizirane debate (trolanje), te srozavanje rasprave na sitničava prepucavanja, ad hominem prozivanja sudionikâ ili bilo kojih drugih osoba i iznošenja prijetnji sudionicima rasprave ili bilo kojim drugim osobama.

Ukoliko komentirate kao neregistrirani korisnik, molimo vas da izaberete opciju "IME/URL" i upišete neko ime, polje URL može ostati prazno. Upute za registrirano komentiranje možete pročitati ovdje. Upute i smjernice vezane uz komentiranje i moderiranje komentara nalaze se ovdje. Stavovi izneseni u komentarima izjave su pojedinaca i ne odražavaju službene stavove uredništva stranice niti plenuma FFZG-a. U komentarima su dozvoljeni HTML tagovi <b>, <i> i <a>.

Zbog sustava automatske detekcije spama neki bi komentari mogli greškom završiti u spam folderu; u tom će slučaju urednici stranice ispraviti grešku čim budu u mogućnosti.