tablice-sortiranje

slobfil-css

Projekcija filma "Bastards of Utopia" 1.4. u 19 sati

Nakon tehničkih problema i neprikazivanja filma prošli tjedan Slobodni Filozofski vas poziva na projekciju "Bastards of Utopia" u četvrtak 1. travnja u 19 sati u A-001. Film je snimljen u sklopu terenskog istraživanja jedne hrvatske anarhističke skupine te je tipičan za produkcijsku kompaniju EnMasseFilm – primjenjuje jedinstvenu kombinaciju promatranja, izravnog sudjelovanja i kritičkog razmišljanja o tom često pogrešno shvaćenom političkom pokretu. Aktiviste prikazuje s empatijom i nepokolebljivošću. Riječ je o angažiranoj, suptilnoj meditaciji o borbi da redefinira ljevičarske političke ideje i snagu mladeži neke zemlje.

26 komentara

hrabrimo pastvu, a?

Stavite na jubito da se i mi izvan plenumaške klike malo smijemo...

btw, film je bio na zagrebdoxu

nije to projekt ni film "plenumaške klike" nego film koji je predstavljen široj javnosti, a programska plenuma ffzg-a ga je odlučila pustit besplatno

ako hoćete, dođite pa pogledajte, nemojte srat unaprijed...

btw, film je bio na zagrebdoxu


LOL, anarholjevičari izgleda nisu mogli odoljeti a da ne omaste brk. Deklarirani antikapitalisti naplaćuju vlastitu propagandu; za ne povjerovati xD

I to 25 kuna upad. Jos 25 i imas za piz :-)

btw kad vec komentiram ovdje: je li se meni cini ili doticna (anonimna) gospoda sa slobodnog filozofskoga nema argumenata i pravi se da ne vidi kako ih par likova spusta na svakome topicu - argumentirano, tocno i bez ikakvih pozivanja na famozne izjave likova kao sto su Marx koji je vec usao u domenu; Bog je rekao da to i to. Jos uz to da mi netko objasni kakve veze ovaj film ima s cinjenicom da cu se iduce godina placat faks.
Ili cete mi od upada u Mediku platiti faks. Cujem da se vec popeo na 50 kuna. Lijepa svotica da ga jebes. Pa makar se dijelila na 100 ljudi.
:-)

plenum ffzg-a nema veze s filmom ni njegovim stvaranjem. ne može ni da hoće jer je film sniman daleko prije nego je plenum ffzg uopće postojao. jedino što je napravljeno jest da ga je programska grupa odlučila prikazat besplatno za sve nas koji nismo imali tad 25kn u džepu ili nismo mogli doć do karte jer je sve bilo rasprodano.
evo vam tu sve o filmu pa vidite tko ga je kad, kako i zašto radio:http://www.enmassefilms.org/bastards/index.html
obzirom da zarade za ulaz nemamo, film nismo stvarali pa pravo na lovu od prikazivanja na zgdoxu nemamo, ne vidim kako se došlo do zaključka da plenum ffzg-a od toga ima ikakve koristi.
isto tako ne vidim kakve veze ima medika s plenumom ffzg-a.

tko uopće govori o "plenumu ffzg", govorimo o anarhomarksistima koji njime upravljaju... što je to "plenum ffzg" uopće nego navodna institucija koju ni studenti filozofskog više ne šljive, ali koja je i dalje prividno na životu jer anarhomarksistima dobro dođe kao platforma za širenje svoje luđačke političke propagande.

mislite da je slučajno da se ne objavljuje koliko ljudi bude prisutno na plenumima? tad bi postalo jasno da se današnjih jedva 20-ak radikalnih aktivista poziva na podršku dvije-tri tisuće njih koju su dobili jednom davno kad su istaknuli sasvim drugi cilj - besplatno školstvo.

godinu dana je prošlo, besplatnog školstva ne samo da uskoro neće biti već se zahtjev za besplatnim školstvom nepovratno vezao uz crveni politički radikalizam, odnosno prosječnom čovjeku postalo je sasvim prihvatljivo da besplatno školstvo gleda kao utopiju umjesto realnu mogućnost... da, hoću reći da je današnje stanje izravna posljedica odluka onih koji su jasno oblikovanu studentsku inicijativu pretvorili u nesuvisli isprdak vlastite ideologije.

mene osobno, na primjer, anarhokomunisti s plenuma su učinkovitije uvjerili u neodrživost besplatnog školstva nego su ministarstvo ili "Kapital" mogli pa da se na trepavice postavili.

tad bi postalo jasno da se današnjih jedva 20-ak radikalnih aktivista poziva na podršku dvije-tri tisuće njih koju su dobili jednom davno kad su istaknuli sasvim drugi cilj - besplatno školstvo.

Baš kao političari koji su dobili izbore na velikim obećanjima kojih je izborno tijelo bilo gladno, a nakon toga rade po svom i koriste položaj za osobnu korist. Toliko o postojanju razlike između neposredne i predstavničke demokracije.

SAD. Zemlja od 300 milijuna stanovnika, najbogatija na svijetu, a 50 milijuna od njih nema *nikakvog* zdravstvenog osiguranja. Slika i prilika kapitalizma. Ako nemaš para, crkni. Ako si siromašan, vjerojatno si parazit. Za razliku od sposobnih tajkuna i menadžera. Mrš.

evo vam tu sve o filmu pa vidite tko ga je kad, kako i zašto radio:

Citat sa dotičnog linka:

"'Bastards of Utopia' sheds light on the anti-authoritarian activism that now flourishes in 'post-Communist' Croatia."

ROFL!

Radnička borba ima koliko ono - 3 člana, MASA (mreža anarhosindikalista) 7 članova, plenumaška klika par desetina... bogapitaj koje su scene montirane u filmu da se prikaže kako borba hrvatskih anarhista "cvjeta" :)

Također je zanimljivo kako je među "recenzentima" Howard Zinn koji je preminuo 27. siječnja, a film je navodno premijerno prikazan na zagrebdoxu 1. ožujka :)))

A da ne spominjemo marksističke klišejizirane frazetine kojima sebe portiraju kao osamljene freedom-fightere u zemlji gdje caruje nekakav tobožnji "autoritarizam" (bila je demokracija zadnji put kad sam ja čitao ustav), a radnici su, jelte, "obespravljeni".

Evo odgledah i službeni trailer i najcrnje slutnje su se obistinile: film i pripadni "ljevičarski pokret" je običan paravan za propagiranje jugokomunizma. Odnosno "socijalizma" kako ga oni vole nazivati u dokmumentarci :) (komunistički logori smrti i UDBAških žrtava su po svoj prilici izostavljeni u filmu, kako se ne bi narušila idila).

Organiziranje projekcije ovog anarhoterorističkog smeća pod pokroviteljstvom plenuma samo potvrđuje da je i sam plenum odvjetak iste organizacije.

SAD. Zemlja od 300 milijuna stanovnika, najbogatija na svijetu, a 50 milijuna od njih nema *nikakvog* zdravstvenog osiguranja. Slika i prilika kapitalizma. Ako nemaš para, crkni. Ako si siromašan, vjerojatno si parazit. Za razliku od sposobnih tajkuna i menadžera. Mrš.

Ti nisi baš previše bistar, jeli?

Što misliš, zašto tih 50 milijuna (zapravo stvarna brojka je mnogo niža, ovisno računaš li ilegalce ili ne) nema para za platiti zdravstveno osiguranje, a istovremeno:
* imaju za cigarete
* imaju za alkohol
* imaju za droge
* imaju za nezdravu hranu (fast food, slatkiši)
* muka im je izvući svoje masno dupe iz komfornih fotelja i otići ako ne do teretane ($$$), onda barem trčati vanka na svježem zraku
* imaju za skupa i luksuzna auta, stanove, tehnološke gadgete, bezbroj gluposti koje im ne trebaju i koje im PO SVAKOJ JEBENOJ LOGICI ne bi trebale biti ispred vlastitog zdravlja

Pa jebote, prosječni Amerikanac je prototip pretilog i nezdravog zapadnjačkog konzumerista!

Reci mi, zašto bi i po kojoj logici SVATKO trebao plaćati za promašene životne strategije NEKIH pojedinaca? Zašto sam JA kriv što njih boli neka stvar za vlastiti organizam u toj mjeri da je medicinska struka totalno digla ruke od njih, pa ih nitko ne želi osigurati ni po najjeftinijoj polisi? Zašto bi meni vlada trebala krasti od plaće kroz poreze kako bi subvencionirala drugoga? Zašto ja kao rezultat toga trebam fasovati znatno lošiju uslugu, liste čekanja, i moram pribjeći podmićivanju kako bi se ikakav ozbiljniji zdravstveni slučaj meni i mojim bližnjima rješio? Zašto ne bih imao pravo štedjeti na luskuzu, a istovremeno platiti skupu i kvalitetnu policu zdravstvenog osiguranja za sebe i svoje, izvan djelokruga socijalističkih imbecila?

Da, to nam je dao kapitalizam - slobodu izbora. Ja da imam pravo hoću li živjeti kratko, lagodno i nezdravo, ili dugo, ali malo nelagodnije i zdravije. Svatko upravlja vlastitim životom i ne može nitko drugi (a pogotovo ne društvo u cjelini) snositi posljedice tuđih pogrešnih odabira.

Nema to veze sa "siromaštvom" budalo: USA je najbogatija država svijeta sa ogromnim BDP-om per capita, i većina tih neosiguranika bi ga si mogla priuštiti da si malo drukčije organizira životne prioritete (čitaj: da nisu debele svinje). A to pak iziskuje nemila žrtvovanja... Svođenje svega na dihotomiju "bogati vs. siromašni" je indikativno za anarholjevičarske apologete kojima je big picture često izvan kognitivnog dohvata.

Cijeli nered u američkom zdravstvu je i nastao zbog vladinog pačanja u slobodno tržište, a ovo kako ga sad "popravljaju" je još imbecilnije i završit će još većom katastrofom. (Razumljivo, na veselje takvih kao ti).

Ako smatram da je plenum ffzg-a nekakva beznačajna skupina bogtepitaj kakvih radikalista koja ni na što ne može utjecati, a istovremeno trošim vrijeme čitajući njihove materijale na netu i još si k tome dajem truda to komentirati, što to govori o meni i životu kakav vodim?

A teško li je čitati blog koji komentare i članke daje kroz RSS... I ne mislim da je anarhokomunistički plenum toliko beznačajan, on itekako može utjecati na odluku o besplatnom školstvu samo ne u pravcu u kojem bi načelno želio nego upravo suprotno. Eto to je moj motiv.

Medika ima veze s vama jer vecina vas visi po njoj i ima (ne)izravnu materijalnu korist od ukradenog gradskog prostora punkerima koji su ga ocistili i uredili s namjerom da si rijese stambeno pitanje skvotirajuci napusteni objekt. No onda su se nasli neki bandicevi supkolisci uzeli prostor proglasili ga alternativnim kulturnim centrom s komercijalnim ulaznicama gdje se i u 2 ujutro naplacuje upad i uzimaju ogromne pare govoreci da je to skvot.
I vecina vas koja visi po plenumima visi i u Medici i tesko da se tu moze govoriti o siromasnim studentima jer njima je stambeno pitanje rijeseno, kupe od karata lovu i u finom stanu s centralnim grijanjem za razliku od mene i slicnih koji krv pisaju po tehnickim faksovima, roditelji im placaju ogromnu lovu za stanove jer dom ne mogu ni teoretski dobiti jer mogucnost redovnog davanja ispita na fakultetu koji ih de facto nema.
I da ne zelim da me ti "siromasni" studenti koji ce reci mamu da su polozili 8 ispita u pet dana predstavljaju u iti kakvoj borbi za besplatno skolstvo jer oni mogu mene predstavljati kao i HDZ-ova vlada.
Tesko da covjek koji ima za par piva dnevno u krivome putu zna sto znaci krpati kraj s krajem.
Opet da pobijem kliku s plenuma koja ce srati da trebam doci na prosvjed: Bio sam na svim meni relevantim, organizirao neke, pokusao organizirati neke, ali balkanska marva se dize tek kad njima gori, a jedinstvo nece doci jer smo mi zli, a na plenumu sam bio samo jednom da vidim hocete li popusiti pricu Ozrena Matijasevica te da prvi put u zivotu prisustvujem povijesti u debaklu svojih kolega. No naprotiv ostao sam impresioniran raspravom i argumentima tamo te cinjenicom da plenum nije glup, ali sve ovo izmedju jest glupo i ruganje je ostalim studentima. Jebe mi se za mljekare kao i vecini studenata. Jebe mi se za imunoloski savjet kao i vecini studenata. Jebe mi se za Marxa i plansko gospodarstvo. Jebe mi se za ideje da je poslodavac = robovlasnik.
Kad svi hrle u Maksimir prvi petog na fazol ukraden od ljudi koji se ne mogu vidjeti u kaficima skoro pa nikad, a prosvjedne akcije se organiziraju utorko u sre radnog dana tesko da ja mogu vas nazvati ljudima koji mene predstavljaju.
Eto toliko, a sad pozdrav.
Ne vidimo se na ovome blogu vise. :-)

Anonimno 24/3/10 11:37

Odličan komentar.

Sva sreća pa su svi pogledali film.

Slazem se sa mnogo toga sto Anonimno 24/3/10 18:32 kaze. osim sto je glupa ova prica da su amerikanci bez osiguranja debeli i lijeni. jebiga, ne moze covjek sve pogoditi. medika, krivi put i marksisticka plenumaska klika. to je dobar opis sadasnje situacije.

Domagoj D., student 25/3/10 17:51  

Jajoš uvije čekam na odgovor na pitanje: kako se knokretno propagira "luđačka politika"??
Kao odgovor ne prihvaćam promašene primjedbe o provenijenciji članaka koji se objavljuju na ovom blogu, kao ni navođenje filmova koji se puštaju u A001.

Domagoj D., student 25/3/10 17:53  

Btw., onom čovjeku koji bi da se prosvjed organizira tijekom vikenda: u utorak je sjednica Senata. To je dovoljno dobar razlog.

osim sto je glupa ova prica da su amerikanci bez osiguranja debeli i lijeni.

Većina Amerikanaca i jesu pretili i lijeni (baš kao i većina Hrvata). Samo zbog toga je amoralno da ona manjina koja brine za vlastitu prehranu i fizičku tjelovježbu zakonski obavezno plaća za liječenje ovih drugih, i kao rezultat toga sami dobiju znatno lošiju uslugu u odnosu na onu koju bi imali da si sami plaćaju liječenje od odgovarajuće uštede. Baš kao što je i amoralno da 100% radnika plaća za takozvano "besplatno obrazovanje" 7% populacije, koji će im sutra šefovati i imati mnogo više plaće. No to baš ne ide u marksističke glavice plenumaša, gdje ne postoji pojedinac i osobna sloboda već samo komuna i njezine "potrebe"...

Svi ti neesencijalni porezi su najobičnija pljačka i besramni lopovluk, kojom većinski elektorat parazitira na grbači radišne manjine.

"Svi ti neesencijalni porezi su najobičnija pljačka i besramni lopovluk, kojom većinski elektorat parazitira na grbači radišne manjine."
a onda se jednog jutra pod prozorom radišne manjine pojavi većinski elektorat a dalje zamisli sam...sve preferencije dobrodošle

a onda se jednog jutra pod prozorom radišne manjine pojavi većinski elektorat a dalje zamisli sam...sve preferencije dobrodošle

I redarstvo rastjera bandu neradničku suzavcem i pendrecima...

A ako to ne uspije, dobiješ - znamo svi - komunizam, stotine milijuna mrtvih, ukidanje sloboda, ekonomsko i društveno nazadovanje na svim razinama.

zapravo ne. ništa tolko apstraktno nego štoviše blood simple:)

Radišna manjina su bit će Todorić, Kerum, Tedeschi i ostala tajkunska ekipa? Ili?

a komentari na pogledan film su slijedeći...

Objavi komentar


Prostor za komentare služi omogućavanju plodne i konstruktivne rasprave o objavljenim člancima. Komentari se zbog toga moderiraju te će se brisati komentari nevezani uz raspravu (spam), namjerno poticanje rasprave samo da bi se raspravljalo, odnosno postanje komentara u svrhu disrupcije civilizirane debate (trolanje), te srozavanje rasprave na sitničava prepucavanja, ad hominem prozivanja sudionikâ ili bilo kojih drugih osoba i iznošenja prijetnji sudionicima rasprave ili bilo kojim drugim osobama.

Ukoliko komentirate kao neregistrirani korisnik, molimo vas da izaberete opciju "IME/URL" i upišete neko ime, polje URL može ostati prazno. Upute za registrirano komentiranje možete pročitati ovdje. Upute i smjernice vezane uz komentiranje i moderiranje komentara nalaze se ovdje. Stavovi izneseni u komentarima izjave su pojedinaca i ne odražavaju službene stavove uredništva stranice niti plenuma FFZG-a. U komentarima su dozvoljeni HTML tagovi <b>, <i> i <a>.

Zbog sustava automatske detekcije spama neki bi komentari mogli greškom završiti u spam folderu; u tom će slučaju urednici stranice ispraviti grešku čim budu u mogućnosti.