tablice-sortiranje

slobfil-css

Yanis Varoufakis: Uzaludan bijes: Zašto su i njemački i grčki političari u krivu kada se ljute

Yanis Varoufakis, profesor ekonomske teorije i pročelnik Odsjeka za političku ekonomiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Ateni, nedavno je na svom blogu, povodom reakcija grčkih i njemačkih političara na najavu i odbijanje njemačkog plana uvođenja "prisilne stečajne uprave" u Grčkoj od strane Europske unije, iznio njemačkim političarima zanimljiv prijedlog.


I tako, neki njemački političari stavili su na papir ono o čemu su u zadnje vrijeme razmišljali: Grčka je postala pretežak teret i, ako se moraju pomiriti s time da nastave bacati svoj novac baš u tu crnu rupu, onda bi isto tako mogli imati pravo glasa po pitanju načina na koji se tim novcem u stvarnosti upravlja. Kao što se moglo i predvidjeti, curenje ovog dokumenta pružilo je grčkim političarima, a osobito nesretnom ministru financija, sjajnu priliku za demonstraciju moći, za deklamiranje svog gnjeva zbog njemačkog gaženja grčkog nacionalnog suvereniteta, itd.

Lupetanje u prazno, kažem ja! U oba tabora.
S grčke strane, a što smo drugo mogli očekivati? Jednom kad država prihvati logiku masivnih zajmova pod uvjetom da provodi mjere štednje koje produbljavaju insolventnost zemlje što, pak, zahtijeva nove zajmove, doći će trenutak kada će međunarodni lihvari inzistirati na neposrednim izvršnim ovlastima. U korporativnom jeziku ovo je poznato kao prisilna stečajna uprava. Grčki političari koji su stavili svoje potpise na različite „bailout“ sporazume rastežu pojam lakovjernosti buneći se protiv gubitka nacionalnog suvereniteta. Za to je već mjesecima prekasno.

Što se tiče njemačkih političara, bojim se da sud povijesti neće biti blaži. Svojevoljno su nagomilavali nove i nove gigantske kreditne obveze zemlji koja ne može otplaćivati dugove, uz uvjetovanje mjera štednje koje smanjuju nacionalni dohodak iz kojeg bi se te kredite (i oni koji već postoje otprije) trebalo namiriti. A kada je grčka socijalna ekonomija (društvena ekonomija – realni, uslužni i javni sektor naspram virtualne, fiktivne ekonomije – financijskog sektora, op. prev.) usahnula i umrla, razbjesnili su se jer „reforme“ nisu upalile, jer su se porezni prihodi smanjili, jer nema kupaca zainteresiranih za grčku državnu imovinu. Moja poruka njima je: nametnuli ste Grčkoj i ostatku europske periferije pogrešnu politiku, sada snosite posljedice.

Već mjesecima preko svog bloga (i drugdje) tvrdim kako je tragedija grčkih „bailouta“, dapače cjelokupna strategija za upravljanje krizom eura, bila komedija zabune. Nije li vrijeme da naši političari (grčki i njemački) priznaju ozbiljnost svojeg idiotizma? Nije li došlo vrijeme da prestanemo igrati igru optuživanja i ustobočenosti?

Moja zaključna poruka njemačkim političarima: kao običan grčki građanin, razumijem vaš zamor svime što je grčko. Ali ako ste tako sigurni da je vaš plan za stabilizaciju Grčke tako dobar (a da je problem njegova provedba od strane grčkih vlasti), dobrodošli ste u Ateni da preuzmete njegovo provođenje. Ali pod jednim uvjetom:

Ako vam uspije da mjere štednje upale usred dugovno-deflatornog ciklusa, što se mene tiče recite svoju cijenu. Primjerice ako unutar godine i nešto dana grčki BDP ponovno počne rasti, a nezaposlenost padne ispod 10%, možete uzeti našu električnu mrežu (za kojom Siemens odavno žudi), naše vodoprivredne tvrtke, bilo koju imovinu koju unaprijed navedete. Ali, ako ne uspijete, morate platiti kaznu: npr. platiti u potpunosti nepodmirene grčke dugove trojci.

Dakle, što kažete? Jeste li za?

S engleskog preveo: Martin Beroš

8 komentara

E,MOJ PROFESORE ,VAŠE POLEMIKE SA NJEMAČKIM BANKARIMA I SA SVOJIM VALASTITM MINISTRIMA NIKUDA NE VODI.MOŽETE PISATI BLOGOVE KAKVE HOĆETE ALI SE OD TOG NEĆE PROMJENITI NI U GRČKOJ NI U EVROPI BAŠ NIŠTA.ALI MENE ,GOSPODINE PROFESORE, ZANIMA KAKO VI PODUČAVATE VAŠE STUDENTE??
KADA VAŠI STUDENTI PROČITAJU ,AKO UOPĆE ČITAJU VAŠE BLOGOVE,ZAKLJUČIT ĆE DA NJIHOV PROFESOR PRIHVAĆA DANAŠNJE DRUŠTVENO-PROIZVODNE I TIME DRUŠTVENO EKONOMSKE ODNOSE KAO BOGOM DATE I JOŠ POLEMIZIRATE SA NJEMAČKIM POLITIČARIMA,NARAVNO, PREKO BLOGA, S KRITIČKIM UPOZORENJEM, KAKO SU MOGLI DAVATI ZAJMOVE NESOLVENTNOJ DRŽAVI. SLEDSTVENO TOME BI SE TREBALO ZAKLJUČITI DA JE TAKVO STANJE ODNOSA U JEDNOJ ASOCIJACIJI DRŽAVA KAO ŠTO JE EVROPSKA UNIJA ČIJI STE VI ČLAN DUŽE VREMENA U NAJMANJU RUKU NORMALNO, DA NEKE ČLANICE ,ZATO ŠTO SU UDRUŽENE SA RAZVIJENIJIM I TEHNOLOŠKI SUPREIORNIJIM I BOGATIJIM ,NEMAJU PRAVA DA SE PITAJU ZAŠTO SE VODI TAKVA EKONOMSKA POLITIKA KOJA JEDNE ČLANICE OSIROMAŠUJE A DRUGE ,ONE KOJE SU BILE I PRIJE SUPERIORNIJE I DALJE ,I JOŠ VIŠE, BIVAJU BOGATIJE I TEHNOLOŠKI RAZVIJENIJE ,A GRČKA NEKA BUDE SRETNA DA JE ČLAN I DA SE MOŽE BEZ VELIKOG RIZIKA ZADUŽITI. VEĆ JE TO NEKA PRIVILEGIJA.A P S U R D .

MENE INTERESIRA KAKO TO STANJE ,KOJE JE POZNATO CIJELOM SVIJETU ,GRČKU DRAMU,TUMAČITE VAŠIM STUDENTIMA.JER KARAKTER SADRŽAJA VAŠEG BLOGA O KOJEM NAM GOVORITE JE PUN IRONIJE ,DA NE KAŽEM NEŠTO RUŽNIJE I KONFRONTIRATE VAŠE MINISTRE SA VJEROVNICIMA ,POSEBNO IZ NJEMAČKE.
ALI JE TO ,JA TVRDIM,VELIKA SRAMOTA DANAŠNJIH GRAĐANA SVIJETA DA SMO U PRVOJ DEKADI 21-vOG STOLJEĆA DOŽIVJELI OVAKVE DRUŠTEVENO-EKONOMSKE ODNOSE KOJI VIŠE LIČE NA RAZDOBLJE 19-TOG STOLJEĆA ,IZ VREMENE RANOG KAPITALIZMA, KAD SU TADŠNJI POLIT. EKONOMISTI RADNIKA TRETIRALI KAO APSTRAKTNO MEHANIČKO POKRETALO.A ON JE ZAISTA BIO TO.TO I MARX TVRDI I NA OSNOVU TIH ODNOSA OSTAVIO NAM ,U PISMENOJ FORMI, BIBLIJU U KOJOJ JE ANALIZIRAO TADAŠNJE DRUŠTVENE ODNOSE I SVE ONO NELJUDSKO KOJE JE VLADALO U TIM ODNOSIMA I ANTICIPATVNO PROJEKTIRAO KAKO PROMJENITI TE ODNOSE I UČINITI IH CARSTVOM SLOBODE. ALI KAO PRIMARNO ŠTA TREBA UČINITI?? ,SREDSTVA ZA PROIZVODNJU PODRUŠTVENITI ,RAD OSLOBODITI DA NE BUDE ODREĐEN NEVOLJOM NEGO DA RAD BUDE IGRA TJELESNIH I DUHOVNIH SILA I NA TAJ NAČIN STVOTRITI CARSTVO SLOBODE.
OVAKVO STANJE ,GOSPODINE PROFESORE, O KOJEM VI IRONIČNO PIŠETE NE PRIDONSI NAPRETKU NI KOLIKO PJETAO S PRAKA SKOČI, ILI NI MUHE NE KREPAVAJU/TROCKOJEVE IZREKE/.

lako što trollaš, al ajde barem taj CAPS LOCK isključi majke ti.

A TI ANONIMUSU UKLJUČI MOZAK,AKO GA IMAŠ, PA NEŠTO NAPIŠI, MAJKETI!!!!

TO I MARX TVRDI I NA OSNOVU TIH ODNOSA OSTAVIO NAM ,U PISMENOJ FORMI, BIBLIJU U KOJOJ JE ANALIZIRAO TADAŠNJE DRUŠTVENE ODNOSE I SVE ONO NELJUDSKO KOJE JE VLADALO U TIM ODNOSIMA I ANTICIPATVNO PROJEKTIRAO KAKO PROMJENITI TE ODNOSE I UČINITI IH CARSTVOM SLOBODE.

Pa to carstvo slobode je pokušalo biti ostvareno bezmali broj puta. Žrtve su bile velike, razočaranja još veća. Sve u svemu, Marx je promašio.

A ti mijenjaj malo sebe. Isključi Caps Lock. Pojebi nešto.

ETO,NOVINE KOJU DO DANAS NITKO NIJE SPOZNAO OSIM NAŠ GOSPODIN KUL,DA JE MARX PROMAŠIO.NIJE TO MALA STAVR,TO VAŠE SAZNANJE JE VJEROJATNO OBJAVLJENO U NEKOM FILOZOFSKOM ČASOPISU ILI U NEKOJ AKADEMIJI NAUKA,JER ČEMU ZAVARAVATI RADNIČKU KLASU ZAPADA KOJA SAD ,BAŠ U OVOM RAZDOBLJU SVIJETSKE KRIZE MASOVNO ČITAJU ,I NE SAMO ČITAJU,NEGO I TRAŽE RIJEŠENJA SADAŠNJE KRIZE ,MIJENJANJEM DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA, BAŠ PO MARXOVOM OBRASCU.
ALI ,GOSPDODINE KUL,ZAŠTO STE TAKO ŠKRT NA INFORMACIJI?,MOGLI STE NAM, USPUT ,MAKAR NEŠTO REĆI O VAŠEM ISTAŽIVANJU ,GDJE SE TO PRIMJENJIVAO MARXOV OBRAZAC DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA I U PRAXI SE POKAZAO KAO PRAVI PROMAŠAJ.NIJE VALJDA I TO SAMO VAŠA TAJNA. NAUČNA OTKRIĆA NIKADA NISU BILA TAJNA JER SU UVJEK SLUŽILA ZA PROSPERITET LJUDSKOG DRUŠTVA ZBOG ČEGA SU UTEMELJENE I MEĐUNAARODNE NAGRADE SRETNICIMA.
ETO,SVE U SVEMU ,JAVIO SE I JEDAN NAŠ ČOVA,NEMA SUMNJE ,JAVIO JE VAŽNU VIJEST,MALO NEPRECIZNO,VALJDA ZA IZNENAĐENJE SVJESTSKOJ JAVNOSTI KADA SE POJAVI TO NJEGOVO OTKRIĆE U NEKOM NAUČNOM ILI FILOZOFSKOM ČASOPISU.
BARVO K U L!!¨! ,MAŠALA ,AFERIM ,AČKOSUM, EVALA!!!

Pokušali su ga primjenjivati. Onda su shvatili da su i dalje malene zvijeri koje suviše vole vlastitu guzicu. Glupo je pretpostavljati da se išta promijenilo.

I da je, nema veze, Marx je opet zasrao. Zasrao je jer nije poznavao čovjeka, njegove glavne porive i obilježja. A tebi koji vjeruješ da je dovoljno samo promijeniti društveno-ekonomsku bazu, a ostalo će proizići samo od sebe, poručujem- ah, zaista je lijepo biti mlad, a uopće ne biti star!

ETO,KONAČNO SE GOSPODIN KUL PREDICIRAO, OTKRIO JE DA MARX NIJE POZNAVAO ČOVJEKA, NJGOVE GLAVNE PORIVE I OBILJEŽJA PA JE SA SVOJOM NAUKOM ZASRAO.KRATKO ,JASNO. ŠTA SE TU IMA PUNO FILOZOFIRATI. NAŠ ČOVO TO U NAJKRAČIM CRTAMA PRIKAZAO ONO ŠTO NEKI ,NAZOVIMO IH NAUČNICI,FILOZOFI KOMPLICIRAJU PIŠUĆI NEKE KNJIŽURINE UMJESTO DA SE POSLUŠA GLAS OVAKVIH ,IZ NARODA,ANONIMUSA, KOJI SVOJA RAZMIŠLJHANJE BRUSE,OD TRŽNICE DO KAFIĆA I OD KAPELICE DO PROŠTENJA ,GDJE SE MOŽE ČUTI NARODNA RIJEČ.AFERIM,K U L

"GLAS OVAKVIH ,IZ NARODA,ANONIMUSA"

U jebote, ovo ti nije trebalo.
Pogledaj samog sebe i reci da se ne vidiš.

Objavi komentar


Prostor za komentare služi omogućavanju plodne i konstruktivne rasprave o objavljenim člancima. Komentari se zbog toga moderiraju te će se brisati komentari nevezani uz raspravu (spam), namjerno poticanje rasprave samo da bi se raspravljalo, odnosno postanje komentara u svrhu disrupcije civilizirane debate (trolanje), te srozavanje rasprave na sitničava prepucavanja, ad hominem prozivanja sudionikâ ili bilo kojih drugih osoba i iznošenja prijetnji sudionicima rasprave ili bilo kojim drugim osobama.

Ukoliko komentirate kao neregistrirani korisnik, molimo vas da izaberete opciju "IME/URL" i upišete neko ime, polje URL može ostati prazno. Upute za registrirano komentiranje možete pročitati ovdje. Upute i smjernice vezane uz komentiranje i moderiranje komentara nalaze se ovdje. Stavovi izneseni u komentarima izjave su pojedinaca i ne odražavaju službene stavove uredništva stranice niti plenuma FFZG-a. U komentarima su dozvoljeni HTML tagovi <b>, <i> i <a>.

Zbog sustava automatske detekcije spama neki bi komentari mogli greškom završiti u spam folderu; u tom će slučaju urednici stranice ispraviti grešku čim budu u mogućnosti.